Igényeljen ingyenes online felmérést a rezsibarát fűtésmegoldáshoz.Premium Vector | Save energy symbol energy icon with green leaf eco  friendly environmentally

Díjmentes online felmérés +36203516306

Blog

Klíma kiválasztása

Fisherklima.hu
Fisherklima.hu
2022.01.09 00:54
Klíma kiválasztása

Egy „átlagos” helyiségnél 10 m2-ként 1 kW hűtőteljesítmény szükséges, de ezt a tájolás, a szigetelés minősége, az ablakfelület és egyéb tényezők is jócskán növelhetnek.

Ha a klímaberendezés teljesítménye alulméretezett a tényleges hőterheléshez képest, akkor az az idő előtt elhasználódásához vezethet. Továbbá nem biztosítja az elvárt komfortot.

Egyszerű klímaválasztó

Egy egyszerűsítő közelítéssel:

Egy „átlagos” helyiségnél 10 m2-ként 1 kW hűtőteljesítmény szükséges, de ezt a tájolás, a szigetelés minősége, az ablakfelület és egyéb tényezők is jócskán növelhetnek.

20 m2-ig ~2,5 kW ⇒ készülékek

30 m2-ig ~3,5 kW ⇒ készülékek

40 m2-ig ~4..4,6 kW ⇒ készülékek

50 m2-ig ~5 kW ⇒ készülékek

50 m2 felett 6 kW-tól ⇒ készülékek

Mekkora legyen a klíma teljesítménye fűtés esetén?

Kílmával való tartós fűtés esetén a további feladatunk annyi, hogy tervezéskor a klíma teljesítményét túlméretezzük (kb. 25%-kal) a a négyzetméter alapján számított hűtési szükséglet fölé. A fűtés klímával így gazdaságos:

a klímaberendezések nem a hagyományos fűtőbetéttel végzik a fűtést, hanem a hőszivattyú elv segítségével, ami annyit jelent, hogy az elektromos energiát nem a hő előállítására, hanem a hő szállítására használja fel, ezáltal a bevitt energiának a többszöröse érhető el hűtés, vagy fűtés üzemmódbabnn is,

azonban a klíma/hőszívattyú által leadott teljesítmény több környezeti körülménytől erősen függ a fizika törvényeinek megfelelően:

ahogy növekszik a külső hőmérséklet úgy csökken a klíma leadható hűtőteljesítménye,

ehhez hasonlóan ahogy csökken a külső hőmérséklet úgy csökken a klíma leadható fűtőteljesítménye.

Mennyire kell aggódnom a túlfogyasztás miatt?

A gyors válasz: az inverteres klímaberendezések energiatakarékosak.

Ennek háttere, hogy mint hőszivattyú a klímák működési elve is a következő:

az épületnek a belső helyiségeibe, ahol meleget szeretnénk előállítani, ott az elektromos energiával a kültéri hőenergiát szivattyúzzák be a beltérbe.

Ebben az esetben a befektetett elektromos energia nem közvetlenül hő-, vagy hűtési energia előállítására fordítódik, mint például az infra fűtésnél, hanem a külső hőenergia épületbe történő bevitelére.

Ennek köszönhetően 1 kW befektetett energiából 3-5 kW fűtési energia lesz. Látható, hogy a klímák háromszoros-ötszörös hatékonysággal működnek a korábban említett készülékekhez képest, ezáltal rengeteg költséget takarítanak meg Önnek

Például a Fisher Nordic fűtési jóságfoka (SCOP) 5,3 a hűtési jóságfoka (SEER) pedig 9,2!

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a készülék a bevitt elektromos áram 4-6 szorosát képesek leadni fűtési energiában, 8-9 szeresét hűtés során többek között a külső/belső levegő hőfokától függően.

Így nem szükséges aggódnunk az elektromos energia túlfogyaszása miatt.